Limburgleef Het zal wel niet gebeuren met de huidige stand van zaken omtrent milieu, maar wat zou ik graag een subtropisch zwemparadijs zien in een Efteling stijl!

    R013 Het zal wel niet gebeuren met de huidige stand van zaken omtrent milieu, maar wat zou ik graag...

    De verkiezingen gaan ergens over. Het is te veranderen. Weet wat je stemt.

    Wat een topcijfer van de Efteling. Dit is echt wel een knappe prestatie. Ik heb het idee ook dat ze de drukte beter onder controle hebben dan enkele jaren terug, ik zag wel vaak drukke dagen, maar ook weer niet teveel excessen, erg netjes.

    De volgende stap moet volgens mijn winstoptimalisatie per bezoeker en tevredenheid van de bezoekers zijn. Immers, als je een bezoeker meer geld kan laten uitgeven per bezoek, dan heb je voor je financiële resultaten een minder harde bezoekersgroei nodig. Daarom is de toevoeging van het nieuwe hotel ook gewoon erg goed, hotelbezoekers die on-site zitten zullen doorgaan meer geld in het park uitgeven. Als je dit goed oppakt met bijvoorbeeld een uitrijk achtig idee en een goede connectie aan je bestaande verblijfsaccomodaties ben je spekkoper in deze.

    Daarbij kan het park ook nog enkele stappen zetten door meer attracties en een langere verblijfsduur per gebied te creëren. De stappen die ze zetten rondom Dance Macabre zijn al erg goed omdat het mensen echt onderdompelt en hopelijk ook langer in het gebied houd (want lager tempo door het park is minder attracties en hopelijk meer uitgaven.

    Maar een goede eerste stap naar een nieuw type financieel systeem.

    Mee eens, maar de Efteling is nog niet met die gedachte bezig denk ik. Daarvoor is te veel wat er te koop aangeboden wordt, gericht op de massa of van matige kwaliteit. Volgens mij zit er bij de Efteling heel hard ingebakken dat het voor iedereen moet kunnen zijn. Plus, de Efteling spreekt zelf ook altijd nog over bezoekersaantallen die nodig zijn om te groeien. Iets wat ik ook niet snap; je moet financieel gezond blijven, er is niet direct reden om te moeten groeien. De stap om niet per se méér bezoekers te willen, maar bezoekers vooral meer te laten uitgeven, lijkt mij een interessante. Daarmee prijs je je park voor een deel wel uit de markt, maar het kan hem ook in kleine dingen zitten.

    Neem nou het feit dat de horeca ook om 18.00 sluit. Als de restaurants nou al tot 18.30 of 19.00 open bleven, kun je tot 18.00 attracties doen en daarna nog wat eten. Als je nu wil eten in het park, kost dat attractietijd. Daardoor zullen mensen de keuze maken om buiten het park te eten denk ik. Dit lijkt me wel zo voor de hand liggend dat er best een reden zal zijn dat het nu niet zo is, maar toch.

    Ten tijde van Aquanura waren er veel plannen om het gebied rondom de Vonderplas op die manier in te richten. Veel horeca die ook wat langer open zou blijven. De Burger Backerey is daarvoor gekomen, maar veel meer is er later niet mee gedaan. Ik geloof wel in zo'n aanpak. Tivoli, de bakermat van de moderne pretparken, heeft het ook zo ingericht. Het gebied rond het centrale plein is omzoomd met barretjes en stalletjes waar je iets kunt eten of drinken. Het roept sfeer op en daarmee ook automatisch de lust om iets te halen.

      Het verbaast me inderdaad ook hoe weinig locaties er 's avonds open zijn om te dineren. Zal vast ook wel een probleem zijn met personeel, het horecateam heeft tevens het meeste last van het personeelstekort en het aantrekken van personeel, maar ze zouden toch echt meer moeten aanbieden, vooral rond de uitgang. Men wil inderdaad niet inleveren op hun attractietijd. Ik weet dat er in het hoogseizoen ook vaak een run is op de restaurants in Bosrijk en het Loonsche Land door parkgasten, puur omdat ze in het park nergens terecht kunnen naast Pinokkio's, Polle's Keuken en Raveleijn. Overigens allemaal restaurants met ook maar een vrij gelimiteerde capaciteit, veel gasten willen gewoon snel ergens terecht voordat ze in de auto stappen.

      Ik zie nog genoeg mogelijkheden om het Theaterplein uit te breiden met wat extra restaurants in dezelfde sfeer. Hoeven ook echt geen super innovatieve concepten te zijn, maar geef de gast in ieder geval iets meer keuze. Tevens een goed bereikbare locatie voor verblijfsgasten.

      Japio Ik denk wel net zoals de Efteling dat de hogere bezoekersaantallen noodzakelijk zijn voor groei. De Efteling heeft altijd de ambitie gehad een park voor iedereen te zijn, wat dacht ik ook in de statuten staat. Daarnaast is de positie van de Efteling heel anders dan een van Europa Park of Disneyland Parijs. Het zit meer in de cultuur verweven en juist daardoor is een luxepark worden zoals een Disney niet een mogelijkheid. De Efteling wordt veel meer gevolgd door dagjesmensen dan de dagjesbezoekers dan Disney bijv en het zou niet maatschappelijk gepikt worden als de Efteling binnen 3 jaar de prijzen gigantisch zou verhogen. Ook zou hierdoor de Efteling hier haar luxe positie als onderdeel zijn van de Nederlandse cultuur en het erfgoed kwijt, omdat het voor veel mensen een dagje Efteling niet meer gewoon zal worden of niet meer onderdeel van hun jaarlijkse routine. Als laatste is de Efteling altijd al een onderdeel van het maatschappelijk debat geweest, een extreme commercialisatie zou een enorme imagoschade opleveren. Ik denk dat dit ook de reden is dat de Efteling nog geen voordringpasjes heeft verkocht.

      Dit bij elkaar maakt dat ik denk dat een groei in bezoekersaantallen in het specifieke geval van de Efteling wel essentieel is voor de groei van het park.

        broodje123 Volledig met je eens hoor! Zelf vind ik dat jammer, omdat er dus steeds generieker en massaler uitgebreid zal (moeten) worden. De liefhebber zit natuurlijk liever schattige huisjes omringd door rijen bomen met achter elke boom een verrassing 😛

        De Efteling moet durven om meer in te zetten op samenwerkingen met hotels in de buurt. Lijkt me een veiligere optie dan steeds maar die hotels en vakantieparken uit te breiden. Die zitten overigens een groot deel van de tijd niet eens halfvol.

          R013 ja maar dan wel een Efteling thema natuurlijk 😉. Maar ik zie liever investeringen in het park dan nu een "second gate" openen.

          JorisR Oftewel: zo telde ik tijdens een weekend Bosrijk vorig jaar als vier bezoekers, duidelijk. 🙂

          Als je er 4 dagen geweest bent, ja dan klopt je beredenering.

          Ik snap er werkelijk niks van dat het marketingexpansie-team van de Efteling al die bovengenoemde dingen niet realiseert.

          • De hoeveelheid gesloten eten-verkooppunten op drukke dagen...
          • Dun bemande verkooppunten
          • Rijen van een half uur om eten te kopen
          • Avondeten compleet mislopen van gezinnen. Dat is makkelijk 150 euro extra omzet per gezin.

          Iedere keer als ik daar kom, zie ik geld voor mijn ogen verdampen.

          Nu wordt dat in 2024 al enigszins opgelost met de 2 restaurants in Grand Hotel, gelukkig...

          Maar ik zou vol inzetten op Personeel-werving, de secundaire arbeidsvoorwaarden lekker opschroeven want iedere euro die naar Personeel gaat, wordt volgens mij makkelijk veranderd in 2 euro omzet.

            Ruubje Dat is makkelijk 150 euro extra omzet per gezin.

            Het kan misschien aan mij liggen, maar volgens mij zijn de meeste gezinnen niet makkelijk 150 euro kwijt aan het avondeten 😅

            Desondanks kan het beter inderdaad, ze lopen bijna alle omzet voor het avondeten mis.

              Het is vaker op dit forum geschreven, maar eenmaal in het park is het eigenlijk allemaal veel te goedkoop. En volgens mij laat men best wat omzet liggen, en dan heb ik het geeneens over gesloten horeca alleen.

                Michael Niet helemaal mee eens , de kwaliteit ligt namelijk ook niet heel hoog. Bijv de kibbeling bij de Meermin is al 7 euro voor een kleine, zompige portie. Dat is niet echt weinig.

                • 1991 heeft hierop gereageerd.

                  Michael Ik ben blij dat jij de prijzen niet bepaald, cola 3,15€ . Burgertje €6,50 . Pannenkoeken niet onder de €10. Bakje koffie 3€. Ik heb zelf een friettent , alle snacks en friet zijn veel duurder als bij mij , en van vele mindere kwaliteit. Een pardoes knuffel kost tegenwoordig €27,50.. ik zou willen dat ik zulke prijzen zou kunnen hanteren.

                  Gesloten horeca ben ik het wel mee eens , ik heb echt vaak dat ik zin in iets heb ( Toko bijvoorbeeld) en als je er eenmaal aankomt zit het luik weer dicht. Op sommige dagen kom je echt niet veel verder als de frituur en backerij kruimel helaas. Ook apart dat ALLE unox kramen altijd open zijn.

                  Ik ga vaak rond het avondeten naar huis , simpelweg omdat er weinig tot geen opties zijn. Ik was twee weken geleden met een gezelschap in het park en wij konden om half 1 al niet meer reserveren voor Pinokkio. Raveleijn is dicht en we hadden weinig zin in een pannenkoek.

                    R013 Ik heb zelf een friettent , alle snacks en friet zijn veel duurder als bij mij

                    Dan mag je me het adres geven. Ik kom graag eens bij je eten 🙂
                    Dat je friet lekkerder is geloof ik graag. Die vind ik in het park ook niet lekker. Maar wat betreft de snacks in de Efteling, die vind ik echt te goedkoop voor de omgeving waarin je ze koopt. Een kroket en frikandel voor €2,15, dat vind ik bij mij in de buurt nergens meer voor dat geld.

                    Zo zijn er nog een paar dingen waarvan ik niet snap hoe ze het doen in vergelijking met de rest van het land. Denk aan een oliebol voor één euro (95 cent als abonnement houder). Je betaald op de kermis (een voor prijs-niveau aardig vergelijkbare locatie als de Efteling) met gemak 1,5x zoveel.

                      John een frikandel kost bij mij €2,- en is van veel hogere kwaliteit dan die dunne dellen die ze bij de Efteling hebben. De kaassoufle is van het niveau van de Aldi sinds ze de halve maan kaassoufle vervangen hebben voor de goedkope rechthoek. Ik snij mijn friet zelf en bak in ossewit ( vele malen duurder dan olie). Het klopt dat er veel friettenten zijn die stee-vast hun prijzen blijven verhogen , dit komt meer omdat de media een aantal onzinartikelen de wereld in slingert ( zogenaamde frikadellen tekort bijvoorbeeld) waardoor ze reden hebben meerdere malen per jaar te verhogen. Feit is wel dat ik tot eind 24 een vaste gasprijs heb en dit met de huidige prijzen natuurlijk een gegeven is.

                      Die oliebol is belachelijk goedkoop inderdaad!
                      Je bent meer dan welkom! Ik ga hier alleen niet publiekelijk de friettent promoten. Ik zal straks even een mailtje naar jullie doen met info 😁

                      • John vindt dit leuk.

                      Maar hoe kan de Efteling alle horecalocaties precies openen(en eventueel langer)? Vorig jaar tijdens de zomer kampte ze net als veel andere locaties met een personeelstekort en dat zal denk ik dit jaar ook nog wel zo zijn. Als je kijkt naar hun vacatures zijn er weer een flink aantal voor de afdeling horeca.

                      • R013 heeft hierop gereageerd.