Maar hoe kan de Efteling alle horecalocaties precies openen(en eventueel langer)? Vorig jaar tijdens de zomer kampte ze net als veel andere locaties met een personeelstekort en dat zal denk ik dit jaar ook nog wel zo zijn. Als je kijkt naar hun vacatures zijn er weer een flink aantal voor de afdeling horeca.
Nieuw bezoekersrecord: 5,43 miljoen bezoekers voor de Efteling in 2022
John De horecaprijzen verschillen de afgelopen tijd echt enorm. In Arnhem heb je nog een plek waar je 2 frikandellen voor 1 euro hebt en bij de Febo dichtbij is het 3 euro voor een kroket...
- Bijgewerkt
Michael Ik zit in Tilburg en dat is de 6e stad van Nederland op een steenworp afstand van de Efteling. De prijs/kwaliteit is totaal uit verhouding dus ik ben het absoluut niet met je eens. Ja er zijn producten te vinden in Tilburg die duurder zijn , maar dan krijg je ook wel een hele andere kwaliteit dan de kant en klaar keuken die je in Kaatsheuvel voorgeschoteld krijgt.
Ik weet exact wat ze inkopen en kan je verklappen dat dat alleen maar op prijs gericht is en zeer zeker niet op kwaliteit ( de frituur en burgerkant)
Uitzondering op de regel is de bami-schijf , topsnack!
cas794 Het kan misschien aan mij liggen, maar volgens mij zijn de meeste gezinnen niet makkelijk 150 euro kwijt aan het avondeten.
Als ik in avond in de Efteling zou kunnen eten in een bistro achtige omgeving; voor-, hoofd, na voor vier personen gezin met drank gaat het rap die kant op.
Dat kan nu niet in het park, maar buiten het park ben ik dat in een gemiddeld restaurant (niet zijnde pannenkoek of pizza) al gauw als gezin kwijt.
En ik ben het met anderen eens. Het park laat zoveel geld liggen. Niet zozeer om de prijzen want hou die betaalbaar asjeblieft, het leven buiten het park is al duur genoeg, maar meer om de locaties die missen.
Een goed grand café met speciaalbier voor rond de 5 euro en goede pub maaltijden als goede hamburger, lekkere vis- en vleesgerechten, enz. Gewoon een lekker hoofdmaaltijd tussen de 17,50-25 euro.
Daarnaast mist het “betere” segment waar je voor 30-35 3 gangen eet.
R013 Ik ben blij dat jij de prijzen niet bepaald, cola 3,15€ . Burgertje €6,50 . Pannenkoeken niet onder de €10. Bakje koffie 3€.
Ik zie prijzen die ik in elke andere horeca buiten het park allang kwijt ben.
Ik vind het uniek dat een pretpark niet duurder is als de horeca buiten het park.
Maar zoals hierboven benoemd, van mij mag het zo blijven zodat ik ook uitgeef in het park.
Het is meer het type aanbod wat ik mis. Goed à la carte restaurants met gewoon in basis prima eten.
En meer “borrel” horeca. Ik blijf erbij dat Baron een fantastisch grand café erbij had moeten krijgen met pub voedsel en speciaal bieren in jaren 20 stijl / industriële stijl.
- Bijgewerkt
John Ik denk dat die van het merk ; Laan zijn. Deze vind je bij de sligro. Echter weet ik dit als enige snack niet zeker omdat deze de oude bamischijf heeft vervangen bij de Efteling. Ik verkoop zelf de bamischijven van Elite (ook een aanrader!)
Laan bami;
https://www.sligro.nl/p.123962.html/laan-bamihap-doos-24-stuks-x-125-gram.html
Elite bami;
https://www.sligro.nl/p.604016.html/elite-bamischijf-doos-18-stuks-x-130-gram.html
Sorry voor de late reactie , ik was pijlen aan het bakken
broodje123 Bijv de kibbeling bij de Meermin is al 7 euro voor een kleine, zompige portie. Dat is niet echt weinig
Hier in Den Haag centrum betaal je tegenwoordig voor een klein portie kibbeling ook al makkelijk 10 euro, zonder saus. Voor covid was dat rond de 7 euro
De Vis wordt Duur Betaald
Ik vind het altijd bijzonder hoe makkelijk gedaan wordt over het maar gewoon open gooien van alle horecapunten als het druk is.
Als iemand die zelf leiding geeft in een restaurant kan ik je vertellen dat het extreem moeilijk is om aan personeel te komen. Niet alleen personeel wat überhaupt wíl werken, maar wat ook fatsoenlijk kán werken. Studentjes die denken makkelijk geld te verdienen, hebben totaal geen motivatie om iets te leren of verantwoordelijkheid te dragen voor de kwaliteit waar gasten voor betalen. Dit zelfde probleem heb je met uitzendkrachten die over het algemeen belachelijk duur zijn. Dus ja, dan snap ik de keus van de Efteling (en andere parken/bedrijven etc.) om dit niet te doen tot het écht nodig is. En zelfs dan moet je eigen personeel hebben die hen kan begeleiden of ondersteunen. Anders ga je nooit de kwaliteit kunnen geven die gasten verwachten en waarvoor zij betalen.
Door de corona-crisis is de hele arbeidsmarkt op z'n gat gegooid en willen studenten (waar de Horeca toch vooral afhankelijk van is) gewoon niet meer dit soort werk doen. Al helemaal niet in loondienst. Dan doen ze het wel via een uitzendbureau waar ze meer kunnen verdienen, afwisseling hebben en weinig verantwoordelijkheid hoeven te dragen...
Ruubje Maar ik zou vol inzetten op Personeel-werving, de secundaire arbeidsvoorwaarden lekker opschroeven want iedere euro die naar Personeel gaat, wordt volgens mij makkelijk veranderd in 2 euro omzet.
Ook dit is een vaak gehoord argument. Maar dat werkt niet.
Extra salaris betekent veel meer extra kosten dan enkel die ene euro bovenop het salaris. Dan rekent zich op jaarbasis snel door tot in de duizenden euro's (of zelfs miljoenen voor een bedrijf als Efteling)...
Stel je doet het als bedrijf zijnde wel (en de Efteling heeft dat al deels gedaan, want de salarissen zijn gestegen), moet je dat op een of andere manier doorbelasten. Ofwel je houd minder winst over, of je belast het door aan de gast. En dan kun je je afvragen of de gast nog wel die prijs gaat betalen?!
Als ik dit topic lees, zie ik al veel discussie of het eten duur is of niet. Als dit de discussie onder de gemiddelde gast zou zijn, zullen er dus veel mensen zijn die het simpelweg niet meer gaan kopen. Ofwel, meer kosten, minder omzet. En dus verlies. En dat is voor elk bedrijf, waar dan ook, gewoon niet haalbaar.
BlueSpirit Ofwel je houd minder winst over
Moeten winsten altijd maar tot in de hemelen groeien? Bedrijven die kiezen voor goede arbeidsvoorwaarden, duurzaamheid en vertrouwen in personeel zouden toch in het verlengde dus ook kunnen kiezen om minder winst te maken? En let op, ik zeg bewust minder winst, geen verlies. Zolang een bedrijf nog steeds zijn investeringen kan terugverdienen, kan blijven investeren in de toekomst en iedereen in de organisatie zou een fatsoenlijke boterham verdienen zou de hoeveelheid winst geen argument meer hoeven zijn volgens mij. Personeel in deze tijden een minimumloon aanbieden of iets dat er net boven hangt is vragen om ongemotiveerd personeel binnen te halen. When you pay peanuts, you get monkeys.
BlueSpirit Niet alleen personeel wat überhaupt wíl werken, maar wat ook fatsoenlijk kán werken. Studentjes die denken makkelijk geld te verdienen, hebben totaal geen motivatie om iets te leren of verantwoordelijkheid te dragen voor de kwaliteit waar gasten voor betalen. Dit zelfde probleem heb je met uitzendkrachten die over het algemeen belachelijk duur zijn.
En hier kan ik het alleen maar mee eens zijn. Goedkope arbeid zoals scholieren en studenten zijn aantrekkelijk voor de cijfers, maar in bedrijven waar gastgerichtheid topprioriteit is moet je deze groep werkenden niet in de frontlinie van je organisatie zetten.
Als personeel echt het probleem is kunnen ze ook kijken naar franchiseformules. Ben er zelf niet echt een fan van, maar dan outsource je het hele personeelsprobleem al. Gezinsrestaurants zoals 't Zusje en Loetje zouden wellicht nog wel passen binnen het Efteling-thema. Nogmaals, dit is voor mij ook echt een last resort maar op Disney Village vind je ook een Five Guys en McDonald's. Enige probleem is dan natuurlijk dat de omzet niet direct naar De Efteling gaat.
Ik weet niet precies wat momenteel de tactiek is voor het aantrekken van horecapersoneel bij De Efteling maar met uitzendkrachten, niet-Nederlandstalige werknemers (genoeg internationale studenten in Tilburg) en wellicht een dienstregeling voor personeel zou je al wat verder moeten komen lijkt mij. Ik snap dat ze graag Nederlandstalig personeel willen hebben maar in de hoogseizoenen moet je roeien met de riemen die je hebt. Dan maakt het mij echt niet uit als ik in het Engels moet bestellen ipv Nederlands. Zorg desnoods voor een QR-concept om te bestellen. Allemaal niet erg persoonlijk maar dat zou voor een low-range horecapunt niet veel uit moeten maken lijkt mij, dan stel je je verwachtingen ook bij.
Verder zou ik ook wel een immersive souvenirpunt willen zien zoals het Droid Depot en de Lightsaber Workshop in Galaxy's Edge, Olivanders in Wizarding World en Windtraders in The World of Avatar. Zo'n exclusief souvenir kan je makkelijk 50+ euro voor vragen. Weet zo 1-2-3 niet welk thema de Efteling zou kunnen inzetten voor zo'n souvenir, maar iets met Twinkeltoortsen (gethematiseerd als de werkplek van Almar) of een custom Raveleijn zwaard zou bijvoorbeeld al kunnen. Er is natuurlijk dat kostuumatelier maar dat is voor een relatief kleine doelgroep.
- Bijgewerkt
De Efteling betaalt gewoon enorm slecht voor horeca vacatures waar anderen simpelweg meer betalen. De Efteling zit sowieso gewoon enorm laag in maandelijks salaris voor alle functies. Je moet daar willen werken omdat je graag in de Efteling wil werken, want voor het geld ben je echt aan het verkeerde adres.
Een horeca medewerker verdient daar ongeveer €11,60 netto per uur. Marktcomform is ongeveer €12,90 en de meest horeca in Nederlandse centra bieden nog veel meer. Daar heb je natuurlijk ook nog te maken met fooien en in de Efteling niet. Tja, zo krijg je je vacatures natuurlijk lastig gevuld.
Jongeren bezorgen liever boodschappen. Dat betaalt veel beter.
Michael Moeten winsten altijd maar tot in de hemelen groeien? Bedrijven die kiezen voor goede arbeidsvoorwaarden, duurzaamheid en vertrouwen in personeel zouden toch in het verlengde dus ook kunnen kiezen om minder winst te maken? En let op, ik zeg bewust minder winst, geen verlies. Zolang een bedrijf nog steeds zijn investeringen kan terugverdienen, kan blijven investeren in de toekomst en iedereen in de organisatie zou een fatsoenlijke boterham verdienen zou de hoeveelheid winst geen argument meer hoeven zijn volgens mij. Personeel in deze tijden een minimumloon aanbieden of iets dat er net boven hangt is vragen om ongemotiveerd personeel binnen te halen. When you pay peanuts, you get monkeys.
Absoluut eens. Winst hoeft ook niet hoog te zijn, maar het gemiddelde commerciële bedrijf rekent daar wel op. Nu zal de Efteling natuurlijk iets anders ingesteld zijn en heeft het ook geen aandeelhouders om aan te rapporten (de Stichting zal niet zo kritisch zijn op de winst neem ik aan), maar toch moet het blijven groeien. En in de lijn van uitbreidingen, wil de Efteling meerdere miljoenen steken in nieuwe toevoegingen. Een paar ton winst per jaar helpt dan dus niet...
R013 Het werkte voorheen ook prima ( de combinatie) dus waarom nu zogenaamd niet meer? Wij hebben genoeg jeugd in dienst die meer dan gemotiveerd zijn. Alles beter dan midden in de zomer een hoop punten op slot te hebben.
Ze zullen er inderdaad genoeg zijn, maar niet voor werken in de hospitality a la Efteling. En als ze er al zijn, hoe behoud je ze? Punt van het verhaal is, van een afstand of vanuit een kleiner bedrijf gezien is het makkelijk gezegd dan gedaan.
wh_k Als personeel echt het probleem is kunnen ze ook kijken naar franchiseformules. Ben er zelf niet echt een fan van, maar dan outsource je het hele personeelsprobleem al. Gezinsrestaurants zoals 't Zusje en Loetje zouden wellicht nog wel passen binnen het Efteling-thema. Nogmaals, dit is voor mij ook echt een last resort maar op Disney Village vind je ook een Five Guys en McDonald's. Enige probleem is dan natuurlijk dat de omzet niet direct naar De Efteling gaat.
Hier ben ik het ook wel mee eens. Met de verbouwing van Panorama naar het nieuwe La Place concept, toont de Efteling dat het wel degelijk een mooi restaurant neer wil zetten, wat uitgebaat wordt door een externe partij. Als ze dat bij een wat meer grote partijen kunnen doen, denk ik wel dat dat een goede semi-lange termijn oplossing kan zijn. Zeker als er een Uitrijk-achtig gebied wordt gebouwd.
- Bijgewerkt
Het eerste waar Niels Kooyman mee start: er zijn nueuwe regels gemaakt om het de Efteling heel moeilijk te maken in de toekomst.
Die zin doet me gewoon pijn als grote fan van de Efteling.
Als ik de kans krijg om via overheidswege die plannen weg te stemmen, dan doe ik dat.
Ook al staan in de huisregels van het forum dat je niet over politiek mag praten... het onderwerp is letterlijk: klimaatwetten. En klimaatwetten worden door de politiek gemaakt. Het is letterlijk politiek. Dus ik vind het jammer dat we "voorzichtig" moeten zijn om over politiek te praten hier als we het over klimaatwetten hebben.
Als ik zie dat ze in Tokyo en Dubai onbeperkt groeien omdat ze daar niet beperkt worden door wetten en regels, dan is het gewoon mijn mening dat we onszelf klein houden in Nederland en daar stem in graag tegen op 15 maart.
- Bijgewerkt
Ruubje Ook al staan in de huisregels van het forum dat je niet over politiek mag praten...
Ik heb voor de zekerheid onze huisregels er nog net op nageslagen, maar je mag prima over politiek praten.
We vragen alleen de inhoud van topics een beetje on-topic te houden, en wanneer daar politiek bij hoort dan is dat prima, mocht het eigenlijk net niet passen kunnen we topics opsplitsen in bijvoorbeeld een inhoudelijk pretpark deel en de andere discussie, of mag je zelf een topic openen om bijvoorbeeld over vergunningen, politiek en regels te praten, de specifieke discussie over wat in Tokyo en Dubai wel zou kunnen en Nederland klein blijft is idd niet op zijn plaats in een Efteling topic
Verder kijk ik nooit echt Niels zijn vlogs omdat ik niet van t clickbaiterige gedoe houd, dus inhoudelijk durf ik niet te zeggen waar hij op doelt, maar ik ben op t moment niet bekend met "nieuwe regels om het de Efteliling heel moeilijk te maken" de regels die er zijn gelden voor alles en iedereen en maken het voor iedereen moeilijk.