Aan de ene kant ben ik erg benieuwd hiernaar, eten in een sterrentent is soms erg leuk, evenals een beleving als Diner in Motion.
Aan de andere kant zie ik mijzelf hier voorlopig niet komen, gewoonweg omdat het geen gezins attractie is, en EP voor ons als gezin wel een echte familie beleving is geworden.

John De website is vollesig gericht op de gerechten en wijnen. Maar de invulling van de beleving verder mist. Nu snap ik dat ze niet alles teasen, maar waarom zou je wel al het eten en drinken tonen, maar amper iets over de verdere invulling qua details?

Zal dit niet zijn omdat het allemaal gewoonweg nog in aanbouw is en dit komt wanneer er enigsinds fatsoenlijke mock-up foto's te maken zijn?

Marvin Maar tegelijkertijd moet ik dan bekennen dat ik niet zo'n hele makkelijke eter ben.. Niet van het niveau dat ik alleen maar frietjes lust ofzo, maar het moet ook zeker niet te spectaculair zijn. En ik vrees dan toch een beetje dat, gezien de experience die men hier van wil maken, dit niet helemaal aan mij besteed is.

Haha nou, dit is dus inderdaad niks voor mij. Jammer wel, ik zou graag eens zoiets proberen zonder dat het meteen helemaal over de top moet met exotische dingen.

John Ben benieuwd naar de reviews

Hmm.. ik weet niet hoe betrouwbaar die zijn. Ik weet nog dat Rulantica in het begin bij het GP juist helemaal niet zo hoog scoorde in de Google Reviews (2.5 sterren) meestal wegens gewoon veel te duur voor wat het is. Intussen is het grote gros van de reviews geschreven door EP fans en het valt op dat behoorlijk wat reviews niet eens over het waterpark, maar over het pretpark gaan (in het algemeen kun je bij behoorlijk wat reviews aan de wijze van schrijven wel merken of het van een fan komt of niet). Voor mijn gevoel draait het success van het gehele resort dan ook nog steeds voor het overgrote deel op de fan-community en die zullen ook dit weer de hemel in prijzen, ongeacht hoe goed of slecht het is.

hebben helaas wel meerdere dingen "last" van (niet alleen pretparken) heb ik gemerkt. Een community kan de review waarde enorm omhoog helpen, maar bijvoorbeeld ook een verschil maken bij veel verkiezingen en dergelijke.. Een heel typisch voorbeeld is wellicht het Eurovision, wat al jaren niet meer over muziek, maar meer over politiek gaat.

    Coasterfrenzy
    Kan je misschien gelijk in hebben, maar het is wel zeer zwart wit. Daartussen heb je ook, zoals ik, de "fans" die ook over hun geliefde merk minder tevreden zijn. Ik ben een grote Disney liefhebber, maar heb ook al mijn negativiteit over bvb een restaurant eens geuit in een review. En eerlijk.. iets wat echt slecht zou zijn, zou toch na verloop van tijd moeten verslechteren. Maar ze blijven toch ook doorgaan en investeren in europa park 🙂

      MisterDream

      Normaliter: Ja..
      <Disclaimer: Ik spreek hier over hoe ik het ervaar>

      Maar heb het op fora of social media toch al vaak mee gemaakt dat die nuance blijkt te ontbreken. Zeg dat het eten in EP toch echt niet beter is dan Duitse standaard (wat vrijwel alles wat je er krijgt is zo'n beetje hetzelfde als wat je in Duitsland op elke straathoek krijgt) en je ontkentend zo ongeveer een Jihad. (ik had op een bepaald punt echt medelijkden met "Diary of a Rollercoaster Girl" voor een soortgelijke uitspraak 😆 ).

      Dat iets wat slecht is verslechterd ben ik niet met je Eens. Meestal blijft het zoals het is (tenzij je over een staat van onderhoud spreekt) of verbeterd het juist. Immers: Iets wat slecht is kan gemakkelijk verbeteren, maar moeilijk verslechteren.. en andersom: Iets wat goed is heeft veel ruimte om te verslechteren.

      Dat gezegd hebbende: EP blijft natuurlijk gewoon een leuk park (maar voor mij ook niet meer dan leuk, want ze steken eigenlijk op geen enkel vlak ergens uit). Maar de enorme Toxic fan-community heeft het voor mij een beetje geruïneerd.

      Een typisch voorbeeld. Een bepaalde site deelde awards uit. Veel van die awards werden destijds ontvangen door PHL. Terechte opmerking vanuit EP fans: Phantasialand sponsort dat, dus ze kopen de awards eigenlijk gewoon.. Klopt: Makes sense to me. Zelfde website wordt inmiddels gesponsord door Mack, en nu krijgt EP opeens de prijzen (goh, hoe zou dat nu komen). Maar als je dan zegt dat EP ze gekocht heeft krijg je ze van grotendeels dezelfde mensen verbalen klappen.

      Bijna elk park kent wel een deel van de fan community die zo is.. natuurlijk.. maar in mijn persoonlijke ervaring is het aandeel van dergelijke fans in het geval van EP gewoon véél groter. Gelukkig begin ik ook steeds vaker EP liefhebbers tegen te komen die daar zelf ook tegenin gaan. (want beweren dat Kolumbusjolle een wereldtopper van formaat is, gaat toch voor ieder weldenkend mens te ver)

        Coasterfrenzy Maar heb het op fora of social media toch al vaak mee gemaakt dat die nuance blijkt te ontbreken. Zeg dat het eten in EP toch echt niet beter is dan Duitse standaard (wat vrijwel alles wat je er krijgt is zo'n beetje hetzelfde als wat je in Duitsland op elke straathoek krijgt) en je ontkentend zo ongeveer een Jihad. (ik had op een bepaald punt echt medelijkden met "Diary of a Rollercoaster Girl" voor een soortgelijke uitspraak 😆 ).

        Je begint over nuances terwijl je die zelf ook niet lijkt te hebben, beetje pot verwijt ketel zou ik zeggen.

        Tuurlijk heb je fanboys die in de discussies doorslaan, ik ken echt niemand die Kolumbusjolle een topper van wereldformaat vind, maar dat soort figuren kan je makkelijk eruit filteren lijkt mij, die heeft elk park, fijn voor ze dat ze zo een fanbase hebben zou ik zeggen.

        Ik vind wel dat je EP flink te kort doet door je eigen stelling over het eten bij EP, ik ken weinig parken in de wereld waar je zo divers en goed kan eten als EP, van standaard Duits fastfood (van goede kwaliteit), en land-specifiek thematisch eten tot fine dining sterren restaurants, EP heeft t allemaal, en dat kunnen 99% van de parken eigenlijk niet zeggen, volgens mij kan je de parken met beter en diverser eten op 1 tot max 2 handen tellen in de hele wereld.

        Verder is er toch niemand in de pretpark wereld die de awards zoals Golden Ticket, Parksmania, Parkscout etc echt serieus neemt toch, ik snap niet helemaal waarom je je daar zo druk om maakt.

        Coasterfrenzy

        Je hebt een punt,
        Maar eigenlijk zitten we 2 absolute europese toppers te vergelijken.
        Zowel Europa Park als Phantasialand hebben naar pretparkstandaarden enorm hoge standaards.
        En als je naar de verhouding "fast food" < - > "fine dining" gaat kijken steken beide parken mijlenver boven de rest uit. Want niet wilt zeggen dat je niet goed kan eten in bijvoorbeeld Disney, Tripsdrill, Walibi, Plopsa of Port Aventura. Eén van mijn beste dining ervaringen was juist het toenmalige Blue Lagoon in Parijs toen ze op 31 december 's middags het eindejaars menu aan het testen waren. Maar ook één van mijn slechtste ervaringen komt uit datzelfde park.
        Zo hoor ik ook constant commentaar op Plopsa voor hun extreme prijzen.
        Maar mijn beste ervaring van dit jaar was juist hun buffet dat echt prijs-kwaliteit zelfs buiten een pretpark zijn mannetje kan staan.

        Mocht PHL dit bouwen zou ik met even veel zin uitkijken naar deze beleving.
        En ik ben nochtans alles behalve een fanboy van hen. Ik vind ze een zeer onevenwichtig aanbod hebben ivm hun internationale toppers. Maar de waarheid gebied me te zeggen dat wat ze doen eigenlijk wereldklasse is.
        Ditzelfde geld voor Europa Park, ik ben al jaren fan van hen. Al sinds 2004 kom ik er 2-3-...x per jaar en ik heb me nog nooit teleurgesteld gevoeld in een beleving. Maar soms kan je toch je twijfels hebben waarom er bepaalde details uitgevoerd zijn zoals ze nu zijn. Maar dat is dan weer een bepaalde charme die iemand aanspreekt of juist niet.
        Je kan niet ontkennen dat ze bij de Europese top horen, maar inderdaad die echte uitschieter die bijvoorbeeld Taron is hebben ze (nog) niet. Maar de algemene standaard ligt hoger dan vele andere parken en daardoor hebben ze hun fanbase. Ze stellen nooit echt teleur, iets wat niet veel parken gegeven is.

        Ik verwacht eigenlijk niet veel van Eatrenalin, als ik me iets voor de geest moet halen denk ik aan een Voletarium met een plateau met eten voor mij. En als dat eten van het niveau CF in Bellrock is (ik verwacht geen ammolite) vind ik het dat al waard.
        Ik heb misschien al even goed gegeven voor minder geld buiten een pretpark, maar omgekeerd zeker ook...
        Je kan zeggen dat dit veel geld is, maar dat is eerder gevoelsmatig denk ik. Want wat is veel geld?
        Ik heb voor een namiddagje Lion King evenveel betaald in London en dat vond ik niet te veel geld. Maar ik weiger de volle pot te betalen in een Kinepolis waar ik mij oprecht slecht bij voel bij elke euro die ik moet betalen omdat ik weet dat er een kei gezellige zaal op amper 15km waar ik voor de prijs van 1 kinepolis film diezelfde film kan zien met drinken en snacks inbegrepen.(En nog niet aan 2/3de van de prijs kom)

        Misschien een ander punt in deze Eatrenalin discussie,
        Wat gaat de inpakt zijn op dit gebied?
        Is de inkom aan de boulevard kant?
        Gaat dit er voor zorgen dat we in de nabije toekomst hier nog meer ontwikkelingen gaan krijgen die meer en meer op een Citywalk of Downtown disney gaan lijken?

          Goh. Ik denk dat je variatie van eten ook een beetje mag afzetten tegen het formaat van een park. En dan mag bijvoorbeeld Fraispertuis City zich ook laten zien. Ook de Disney en Universal parken doen het in het algemeen erg goed (al valt juist de Disney in Europa inderdaad wat tegen). De Efteling heeft ook ooit een poging gedaan om eten aan te bieden bij de thema's in het park. Er is aziatisch bij de pagode, kebab bij Fata Morgana, Schnitzel bij M&M, Taco's bij de Pirana en Middeleeuws eten bij Ravelijn.. de kwalteit is (voor wat ik ervan geprobeerd heb) niet slechter dan in EP (park).. de prijs is wel veel hoger (maar dat is gewoon het verschil tussen de landen). En dat is precies wat ik bedoel met het blind staren op bepaalde dingen die eigenlijk veel vaker voor komen dan je verwacht. Ook Port Aventura heeft altijd het eten aangepast gehad aan de thema gebieden (minder thema's, dus automatisch minder variatie en helaas sinds vertrek Universal ook van lagere kwaliteit).

          Wel is er een trend dat dit een beetje om zeep geholpen wordt door grote ketens, die juist het aangepaste eten steeds minder gaan aanbieden. Ik weet nog dat ook Heide Park en Gardaland best veel variatie hadden. Dat is nu niet meer.

          Het discussiepunt met EP is ook altijd een beetje Park Vs. Resort. Het resort is qua aanbod van eten fantastisch. Maar het park.. ja: variatie is er zat. De kwaliteit blijf ik - zoals eerder genoemd - heel erg Duitsland-standaard vinden. Mensen gaan echter normaliter niet het park uit om goed te eten en dan weer terug te keren naar het park, dus vind ik niet dat je dat bij je park-ervaring mag rekenen (evenmin de hotel-restaurants of Fantissima in PHL of de restaurants in de Disney Village - alhoewel deze dusdanig toegankelijk is dat mensen hier al iets sneller voor zullen kiezen dan bij de andere resorts).

          Chingu Gaat dit er voor zorgen dat we in de nabije toekomst hier nog meer ontwikkelingen gaan krijgen die meer en meer op een Citywalk of Downtown disney gaan lijken?

          Ik hoop het eigenlijk wel. Zoals ik al schreef: Het resort van EP is gewoon erg sterk. Met waterpark, Hotel, VR expierience, Yullbe en nu Eatralin lijkt het wel een beetje de kant van een uitgaansgebied op te gaan. Het zou een erg gemiste kans zijn om dat niet verder zo te ontwikkelen. Ik weet dat één van de twee broers ook wel erg van het entertainment is zoals de Vampire's Club, dus een nachtclub zie ik er vroeg of laat sowieso wel verschijnen.

          Bij bijvoorbeeld een Resort als dat van Parc Astérix mis ik dat ook wel een beetje: Iets te doen in de avonden en ook Alton Towers vond ik daar niet bepaald goed in scoren. Nogthans kun je juist dan verblijfsgasten nog heel wat geld uit de zakken kloppen. EP heeft dat heel goed begrepen met wellness, cocktailbars een fonteinenshow bij Bell Rock en dat trekken ze met het gebied rond Rulantica gewoon nóg beter door.

          • Mark heeft hierop gereageerd.

            Coasterfrenzy Het discussiepunt met EP is ook altijd een beetje Park Vs. Resort. Het resort is qua aanbod van eten fantastisch. Maar het park.. ja: variatie is er zat. De kwaliteit blijf ik - zoals eerder genoemd - heel erg Duitsland-standaard vinden.

            Ik knip dit deel eruit maar vind je gehele bijdrage interessant en kan me in een aantal zaken goed vinden waar ik even kort op reageer:

            • Gardaland inderdaad ook altijd erg genoten van de diversiteit en kwaliteit van eten maar mijn laatste bezoek was 9 jaar geleden dus weet niet hoe dat nu is.
            • De Efteling bied inderdaad relatief verschillend aanbod (en ze doen echt wel hun best de horeca te laten groeien), de kwaliteit is ook zeker niet slecht maar de keuze is wel iets te vaak voorgefabriceerd fabrieksspul. Dat doen veel pretparken en in EP zal allicht de schnitzel of halve haan ook niet zelf gecreëerd zijn, maar toch is de kwaliteit in mijn ogen in EP wat constanter.
            • En eens dat EP de Duitse standaard hanteert en het voedsel niet beter is als buiten het park, maar het is ook niet slechter. En dat is in mijn ogen de kwaliteit van EP, in de meeste landen is pretparkvoedsel toch van lagere kwaliteit als je buiten het park vind. Zeker in culinaire landen als Frankrijk en in het bijzonder Italië valt het pretparkvoedsel me altijd tegen. (Op Gardaland voorheen na dan, al was het ook daar niet van de kwaliteit van eten buiten het park).
              Ik hou van de Duitse degelijkheid in hun eetcultuur en EP doet dat ook goed en daarom springen ze er voor mij boven uit binnen de pretparkwereld.

            Maar om dan terug te komen op je quote.
            Ik ben groot EP fan, en Bourgondiër en vind van mijzelf dat ik best goed kritisch kan zijn op de kwaliteit van eten. Ik word ook vooral kritischer naarmate het eten luxer wordt.
            En daarom je quote want ik vind juist dat het park over de jaren constant is gebleven om de kwaliteit en aanbod van eten in het park maar ben helemaal niet zo lyrisch (meer) over het resort.
            Enkele voorbeelden:

            • Mijn eerste bezoek aan Europapark was 2005 en vooral tussen 2006 - 2014 zeer vaak weekenden gegaan en abonnementen gehad. Jarenlang groot fan van eten bij Don Quichotte, als eerste om de ligging vanuit het park het resort in. Maar de kaart heb ik hier altijd heerlijk gevonden; de brood- en saladebar waar je onbeperkt uit kon nemen, de heerlijke paella’s (die drie kwartier duurde, keurig vermeld op de kaart zoals het hoort) en uiteraard de gigantische wijnkaart die je in het hele resort vind (vond?), en vooral de heerlijke Duitse prijzen van -ruim- onder de 20 euro voor een hoofdgerecht.
              Echter op gegeven moment (ik vermoed al 2010-12) sloeg de klad er in, vermoedelijk door de stijgende populariteit en daarmee grotere drukte in het park.
              Plots stond de paella in 5 minuten op tafel. Gaarkeukenvoedsel. Lauwig, vis al wat taai door de warmtelamp. Echt een domper.
              Niet lang daarna is de paella zoals ik het me herinner verdwenen en werden de grote vleesschotels die je met meerdere kon delen in het hele park/resort populair. Ondanks het enthousiasme van vele fans heb ik deze altijd wat jammerlijk gevonden. Teveel, te snel op tafel, wederom makkelijk en de kwaliteit van vlees was niet zo goed als een losse schnitzel bijvoorbeeld ín het park. Sindsdien Don Quichotte de afgelopen bijna 10 jaar niet meer bezocht. De kaart spreekt me niet meer aan maar bovenal vind ik het best overpriced geworden, voorgerechten van meer dan €15 en hoofdgerechten hoog in de €20. Dat zijn geen Duitse prijzen en ik geloof met mijn ervaringen niet dat EP in dat restaurant de kwaliteit bied die dat soort prijzen rechtvaardigen.
            • De buffetten van Colosseo en Bell Rock heb ik gehad, nu ben ik misschien ansich niet zo’n buffetliefhebber (al het eten ligt te lang) en EP is geen uitzondering. Vind het eten er snel wat droogjes maar niet slecht, maar lyrisch word ik er niet van en dan vind ik het toch aan de prijs.
              De Mongoolse plaat in Bell Rock was daarbij de grootste teleurstelling, hier word vlees/vis voor je neus bereid (Live Cooking), maar er werd zoveel saus en water aan toegevoegd dat het eten lag te koken ipv te bakken. Allicht is dat de juiste bereiding, maar niet mijn smaak in ieder geval.
            • Wilde ik wat sjieker eten en de portemonnee trekken was Medici & Cesare de aangewezen plek. Meermaals echt goede ervaringen, in het bijzonder als je een plekje op het terras wist te bemachtigen naast de fontein(show).
              Goed eten en -voor de kwaliteit die je kreeg-, betaalbaar als je het vergelijkt met de Nederlandse Horeca.
              Helaas ook hier op gegeven moment een mindere ervaring met doorgegaard eten.
              Inmiddels betaal je in dit restaurant exorbitante prijzen en durf ik het niet aan gezien de bedragen of de kwaliteit op Michelin niveau zit, want die verwachting scheppen ze met het prijsniveau wel.

            Zoals ik aangeef is mijn ervaring dat de kwaliteit in het resort gezakt is en de prijzen (net als die van de hotelkamers) exorbitant gestegen. Ik snap het wel, de gekke Duitsers betalen en komen toch wel, maar voor mij is de prijs-kwaliteit verhouding al jaren scheef in het resort t.o.v. van de kwaliteit van de horeca in het park die al die bijna 20 jaar dat ik er kom betaalbaar en van Duitse degelijke kwaliteit is.
            Ik heb dus een totaal andere mening over de kwaliteit van de horeca in het park t.o.v. die in het resort.

            Volgende week zijn we er eindelijk na het gemis van de corona jaren weer. 2019 was ons laatste bezoek. Ik hoor goede verhalen over de Saloon en restaurants van Kronasar dus wil ik het resort wel weer een kans geven. Daarnaast kom ik er uiteraard altijd graag voor een goede cocktail en vond ik het pizzarestaurant in Colosseo in 2019 erg fijn.

              Mark
              Misschien moet je eens in Santa isabel gaan eten met hun buffet ? Die is kleinschaliger en sfeervol ☺

              • Mark heeft hierop gereageerd.

                MisterDream Misschien moet je eens in Santa isabel gaan eten met hun buffet ? Die is kleinschaliger en sfeervol

                Hier al wel een keer geslapen en ontbeten (in datzelfde restaurantje en dat ontbijt is erg goed), daarom altijd al eens het buffet willen proberen. Maar ik ben ansich gewoon meer een à la carte eter; niet de onrust van telkens op moeten staan en gewoon goed vers eten op je bord heb ik toch liever, dus nooit van gekomen.

                Mark

                Je punt dat in veel landen het eten in pretparken van lagere kwaliteit is dan erbuiten is op zich wel terecht. Al denk ik dat je het verschil wel ook echt merkt tussen de A parken en de B parken. Laten we eerlijk zijn: Meer dan fastfood verwacht ik in een B-Park sowieso niet. Desalniettemin blijven er parken bij die verrassend goed kunnen zijn.

                In EP zelf zijn er ook behoorlijk veel buffetten (van de weinige restaurants die dat niet zijn, was enkel het kasteel eigenlijk dat ik goede kwaliteit vond leveren) en dan blijft het toch een issue dat de kwaliteit heel erg afhankelijk is van wanneer je komt. Is het buffet net bij gevuld, krijg je vers en warm eten. Licht het er al een tijdje, dan krijg je zoals jij de paella omschrijft.

                En dan krijg je in EP er een 2e factor bovenop: Capaciteitsissues. Want als je gaat rond de normale lunchtijden is het druk. De kans op vers eten is dus groter, maar daarentegen bestaat ook de kans dat je een kwartier (of soms zelfs langer) moet wachten - met je eten dat koud staat te worden - voordat er eens een plaats is bij veel restaurants. In Ierland hebben ze dat goed aangepakt. Wordt hoog tijd dat ze dat overal zo gaan door voeren. Er zijn wel een paar restaurants waar je dit niet hebt, maar dat zijn er bar weinig. Ook daarom vind ik de kwaliteit van het eten in EP niet echt bijzonder.

                Het resort zelf kom ik niet vaak genoeg (en sowieso ben ik er al lang niet meer geweest) om op de hoogte te zijn van wat je schrijft. Erg jammer om te horen dat men voor de massa-kassa gaat.. maar zelfs zonder een bezoek te brengen zie ik dat de prijzen in en om EP in de laatste paar jaar behóórlijk gestegen zijn. EP kon lang geloofd worden voor zeer redelijke prijzen, maar dat tijdperk lijkt toch écht ten einde te zijn. Als de kwaliteit navenant is, is dat ook niet persé erg.

                Ach.. op zich ben ik zeker nieuwsgierig naar de ervaring van Eatralin. Juist omdat het iets unieks is. Maar of ik het ook echt zou proberen weet ik niet. Aangezien ik nog niet in Ammolite geweest ben, zou ik wellicht eerder daarvoor kiezen. Het is natuurlijk duurder, maar dan heb ik wel een gevulde avond.

                15 dagen later

                Wel, het moet gezegd worden: de namen in de keuken liegen er niet om. De vorige stek van Van Oosten, Coulisse, is één van m’n favoriete restaurants in Amsterdam en de concept arts laten een veel rustiger beeld zien dan dat wat ik in m’n hoofd haal met 8 gangen in 100 minuten. Ik word nieuwsgieriger.

                5 dagen later
                2 maanden later

                We ontvingen zojuist het volgende ENORM uitgebreide persbericht! 😎

                Primeur in restaurantwereld: "Eatrenalin" – ‘s werelds spannendste gastronomische beleving opent op 4 november 2022

                Voor culinaire liefhebbers die op zoek zijn naar een buitengewone fine dining-beleving is er een nieuw hoogtepunt. In Rust (Duitsland) opent op 4 november 2022 het unieke gastronomische concept "Eatrenalin". Deze diner-experience dompelt je onder in verschillende werelden - niet alleen door geuren en smaken, maar ook visueel, akoestisch en middels tastzin en bewegingen. Het "restaurant van de toekomst" is een vuurwerk voor de zintuigen. Dit wordt mogelijk gemaakt door een indrukwekkend samenspel van multimedia-content, gastronomische hoogstandjes en een gepatenteerde nieuwe ontwikkeling, de Floating Chair van MACK Rides. De initiatiefnemers achter deze unieke gastronomische beleving zijn de managing partner van Europa-Park Thomas Mack en gastronomie-expert Oliver Altherr, CEO van Marché International. De visie en het doel zijn de gastronomie opnieuw uit te vinden en de gasten emotioneel te raken. Het restaurant ligt buiten het attractiepark, binnen het Europa-Park Resort, naast het viersterren superior hotel “Krønasår” en Waterwereld Rulantica. Na de opening van Eatrenalin in Rust wil men dit concept de komende jaren internationaal uitrollen.

                De Eatrenalin-experience

                Eatrenalin is een zintuiglijke reis waarin de sterke punten van het familiebedrijf Mack uit Baden op bijzondere wijze samenkomen. "Een innovatieve zwevende stoel van MACK Rides, virtuele media van MACK Animation en MackNeXT alsmede de gastronomische expertise van een keukenteam met internationale topkoks. Zoiets vind je nergens anders ter wereld," zegt een opgetogen Thomas Mack. De Berlijnse productiestudio T-Rex Classics heeft ook eigen muziek ontwikkeld voor Eatrenalin, die de choreografie van de culinaire reis ook hoorbaar onderstreept. Het restaurant met een totale oppervlakte van 1.600 m² ligt naast het viersterren superior themahotel “Krønasår”. Tijdens de ongeveer twee uur durende experience beleven de gasten verschillende spannende werelden met innovatieve technologie. "Eatrenalin combineert een buitengewoon menu met visuele indrukken, beweging en geuren, waardoor gasten worden meegenomen naar spectaculaire oorden wat voor een nieuwe diner-dimensie zorgt," voegt joint venture partner Oliver Altherr toe.

                Sensuele werelden van genot

                Zien, horen, ruiken, proeven, voelen - alle zintuigen komen tijdens het achtgangen menu aan bod in de verschillende werelden. Het begint met een spannend aperitief dat je in de stemming brengt voor de Eatrenalin-beleving. De reis door ruimte en tijd begint in de Lounge met een glas champagne en kleine lekkernijen ter verwelkoming. Een verfrissend ritueel reinigt de zintuigen in Waterfall en gasten nemen afstand van het dagelijks leven. Discovery - iedereen neemt plaats in de zwevende stoelen en de zintuiglijke reis begint. Dan "zweef" je naar de ruimte Ocean - en dus naar de diepten van de zee. Daarna volgt een smaakexplosie in Taste. De gasten proeven de smaken: zoet, zuur, bitter en zilt. De ruimte verandert en past zich aan de verschillende smaken aan. Maar ook de vijfde dimensie van smaak wordt niet vergeten: Umami. Hier is een aparte ruimte aan gewijd. Daarna stijgen de bezoekers letterlijk op in Spaceship. Na de raketlancering zweef je door het heelal. Reizigers ervaren de oneindigheid van de ruimte en gewichtloosheid na aankomst op de maan in Universe. Hier wordt een tweede hoofdgerecht geserveerd. Hoe het dessert daar smaakt? Zeer fantasierijk! De genotsbeleving wordt in Incarnation perfect afgerond. Na ongeveer twee uur brengt de lift je terug naar de werkelijkheid en naar de bar. Daar eindigen de 200 gasten die op één avond in Eatrenalin hun reis maken door ruimte, tijd, fictie en smaak.

                Gastronomie op het hoogste niveau

                Gasten worden verwend met een culinair menu van acht gangen. De keuken combineert moderne en internationale invloeden, passend bij de respectievelijke sfeer in de verschillende werelden. Speciaal hiervoor is een Europees topteam samengesteld – chef-kok Pablo Montoro uit Alicante is verantwoordelijk voor het menu. Hij werkte al als stergastronoom voor "El Bulli" in Spanje, dat werd beschouwd als het meest bijzondere restaurant ter wereld. "Bij Eatrenalin ligt de nadruk niet op internationale keukens of exotische locaties, maar op de respectievelijke smaakbeleving," zegt de chef-kok. Ook de Nederlandse sous-chef Ties van Oosten en de Frans-Oostenrijkse chef-pâtissière Juliana Clementz zijn hiervoor verantwoordelijk. Beiden hebben in verschillende twee- en driesterrenrestaurants gewerkt. Samen zorgen ze voor de creatieve inbreng in Eatrenalin's topgastronomie. "Elke gang is een culinair kunstwerk dat verrast en verbaast," belooft Oliver Altherr. Als alternatief kan bij de reservering ook een veganistisch menu worden gekozen.

                Gepatenteerde nieuwe ontwikkeling – Floating Chair

                De Floating Chairs, een wereldwijd nieuw transportsysteem van MACK Rides, zet de bezoekers en het eten in beweging. Deze hypermoderne technologie vervoert de gasten tijdens de ongeveer twee uur durende beleving. Ze reizen hierin op een sensuele manier naar verschillende spannende werelden. De gasten zitten daarbij in verschillende combinaties - tegenover of naast elkaar. De "zwevende stoelen" zijn een gepatenteerde nieuwe ontwikkeling en wereldprimeur van MACK Rides en kunnen voor het eerst worden beleefd in Eatrenalin. Elke zwevende stoel bestaat uit bijna 2.100 onderdelen en heeft een totaalgewicht van 320 kilogram. De internationaal succesvolle attractiefabrikant uit Waldkirch had anderhalf jaar nodig voor de ontwikkeling.

                Mediatechnologie voor een bedrieglijk echte werkelijkheid

                De virtuele media van MACK Animation, een van de toonaangevende studio's voor bioscoopanimatiefilms en hoogwaardige mediaproducties, en de denktank MackNeXT zorgen ervoor dat de verschillende werelden bedrieglijk echt lijken. Gasten duiken in de diepte van de oceaan en vliegen de ruimte in - zonder ook maar één keer op te hoeven staan van hun zwevende stoelen. "Hierdoor kunnen we een unieke beleving creëren. De gepatenteerde Floating Chair van Mack Rides zorgt er bijvoorbeeld voor dat de gasten door de zalen worden vervoerd. Ook de multimedia-inhoud van MACK Animation en MACK NeXT zorgt ervoor dat de visuele werelden overtuigend zijn," zegt Thomas Mack. Innovatieve LED-schermen en projecties worden gebruikt in een samenspel van mediatechnologie en film.

                Idee achter Eatrenalin

                Het idee werd geboren tijdens een gezamenlijke vlucht in "Voletarium", het ‘flying theater’ van Europa-Park. "Ik heb deze visie al jaren geleden met Oliver Altherr besproken," zegt Thomas Mack. "In Voletarium, waar je over Europese landen vliegt, ontstond het idee om gasten te betoveren door ze op een culinaire reis te sturen. Het doel is de gastronomie extra dimensies te geven en de gasten emotioneel te raken. Het wordt tijd dat we bezoekers meenemen op een futuristische reis naar verschillende werelden, waarbij we al hun zintuigen aanspreken en hen laten verwonderen," zegt joint venture partner Oliver Altherr, die het concept verder toelicht. "Het is uniek en volledig nieuw. Tegelijkertijd biedt het de mogelijkheid om uit het dagelijks leven te breken en te genieten van culinaire hoogstandjes. Ik kijk nu al uit naar de eerste reacties van de gasten. Ze kunnen de spannendste restaurant-beleving ter wereld verwachten!" zegt Thomas Mack enthousiast.

                Eatrenalin-arrangementen

                Tickets voor Eatrenalin zijn nu verkrijgbaar in de online ticketshop via de website www.eatrenalin.de. Vanaf 195 euro kan Eatrenalin op verschillende manieren worden genoten. Bij het Eatrenalin Dinner met een achtgangen menu en bijbehorende drankbegeleiding is elke gang een culinair kunstwerk. Tijdens het Sommelier Dinner begeleidt een ervaren sommelier de gasten op de Eatrenalin-experience en serveert bijpassende wijnjuwelen bij de acht gangen. Een uitgelezen beleving voor alle wijnkenners. Het Champagne Dinner combineert de zintuiglijke ervaring met exclusieve champagnes van Laurent-Perrier. De beste champagnesoorten zijn geselecteerd en zorgvuldig afgestemd op de gerechten.

                Wereldwijde uitbreiding

                Na de opening van Eatrenalin in het resort van Europa-Park in Rust, is het langetermijn plan om het internationaal uit te rollen in grote steden over de hele wereld. Potentiële investeerders kunnen onderhoudsarme, veilige en gebruiksvriendelijke systeemcomponenten verwachten evenals uitstekende content en verhaalwerelden, innovatieve en geïndividualiseerde voedingsconcepten, slanke en geautomatiseerde processen in de horeca-exploitatie en een moderne marketing- en communicatiemix.

                En dan nog wat facts&figures die Europapark met ons deelde:

                CHEF-KOK Pablo Montoro
                SOUS-CHEF Ties van Oosten


                Beleving
                Ruimtes: 11
                Thema's: Ocean, water strand;
                zoet, zuur, bitter en zilt;
                Umami, Azië, rijstvelden;
                heelal, maan, universum.


                Floating Chair:

                • bestaat uit in totaal 2.078 onderdelen
                • heeft een totaalgewicht van 320 kg
                • ontwikkelingstijd medio 2019 tot eind 2021
                • de gast kan de hoogte en neiging van de stoel individueel instellen

                Capaciteit
                Frequentie: Elke 20 minuten
                Duur: ongeveer 2 uur
                Openingstijden: 18.00 - 0.00 uur (laatste groep 21.40 uur)
                Capaciteit per groep: 16 gasten
                Groepen per avond: 12
                Capaciteit per avond: 192 personen


                Prijzen
                Dinner: 195 euro
                Dinner met Exclusive Alcoholic Drinks Selection: 295 euro
                Champagne Dinner: 445 euro
                Sommelier Dinner: 645 euro
                Cocktailbar add on: 50 euro
                Champagne Bar add on: 140 euro


                Mijn eerste reactie? Pfffff WAT een prijzen. Maar goed, het is natuurlijk a) niet een gewoon restaurant en b) erg goed en luxe eten.